Gołąbek wymiotny
© tomasztc – stock.adobe.com
Gołąbek wymiotny (Russula emetica) to gatunek trującymi grzyba z rodziny gołąbkowatych zaliczany do pieczarniaków z blaszkami od spodu. Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.
Występowanie i środowisko PL
Gołąbek wymiotny rośnie zarówno w lasach szpilkowych jak i iglastych. Najczęściej można go spotkać pod drzewami iglastymi, pośród mchów, w miejscach wilgotnych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-11 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.
Kapelusz czerwony, jaśniejący z wiekiem, często z białymi śladami żeru. Kształt na początku kulisty, potem rozpostarty, na końcu wklęsły. U starych osobników na brzegach prążki przypominające grzebień.
Blaszki białe, często z żółtawym odcieniem, rzadko ułożone, wolne lub zatokowo wycięte, wybrzuszone.
Miąższ jest biały, kruchy.
Trzon jest biały, cylindryczny, kruchy, na początku pełny, potem gąbczasty.
Podobne gatunki
Gatunek podobny do gołąbka złotawego o żółtawych blaszkach.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: owocowy
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.
Smak: brak danych
Zapach: brak
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Nie posiada specyficznego zapachu. Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Łatwo zdjąć skórkę. Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe. Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Jak sama nazwa wskazuje to grzyb powodujący wymioty, poważne zatrucia pokarmowe.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek trujący
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | W lasach pojawia się gołąbek wymiotny. |
Pokrewne gatunki grzybów
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca)
- gołąbek śmierdzący (Russula foetens)
- gołąbek czarniawy (Russula nigricans)
- gołąbek kruchy (Russula fragilis)
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina)
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
- gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638958