Gołąbek wymiotny

Gołąbek wymiotny (Russula emetica)

© tomasztc – stock.adobe.com

Gołąbek wymiotny (Russula emetica) to gatunek trującymi grzyba z rodziny gołąbkowatych zaliczany do pieczarniaków z blaszkami od spodu. Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.

Występowanie i środowisko PL

Gołąbek wymiotny rośnie zarówno w lasach szpilkowych jak i iglastych. Najczęściej można go spotkać pod drzewami iglastymi, pośród mchów, w miejscach wilgotnych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-11 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.

Kapelusz czerwony, jaśniejący z wiekiem, często z białymi śladami żeru. Kształt na początku kulisty, potem rozpostarty, na końcu wklęsły. U starych osobników na brzegach prążki przypominające grzebień.

Blaszki białe, często z żółtawym odcieniem, rzadko ułożone, wolne lub zatokowo wycięte, wybrzuszone.

Miąższ jest biały, kruchy.

Trzon jest biały, cylindryczny, kruchy, na początku pełny, potem gąbczasty.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do gołąbka złotawego o żółtawych blaszkach.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gołąbek wymiotny
Russula emetica

Smak: brak danych

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.

Gołąbek płowiejący
Russula decolorans

Smak: brak danych

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Nie posiada specyficznego zapachu. Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Łatwo zdjąć skórkę. Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe. Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.

Symbioza

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
(Vaccinium myrtillus)

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jak sama nazwa wskazuje to grzyb powodujący wymioty, poważne zatrucia pokarmowe.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        W lasach pojawia się gołąbek wymiotny.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638958




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.